Pripravljeno z ljubeznijo
Poletje nas obdari s številnimi sadeži, ki jih lahko shranimo za zimske dni.
Domači shranki so še posebej primerni za obdarovanje – pa naj gre za marelično marmelado, bezgov sirup ali čilijevo olje.
Po ustvarjanju za štedilnikom si vzemimo čas tudi za zavijanje, saj damo s pravo podobo darilom iz domače kuhinje piko na i. Ideje za izvirno obdarovanje poiščemo v knjigi Marmelade in shranki, materiale in pripomočke pa v domačih kuhinjskih predalih ali pa si jih priskrbimo v trgovinah za ustvarjanje.
Aromatično čilijevo olje
To aromatično olje se poda vsemu: z njim lahko odlično obogatimo solatne prelive, popestrimo juhe, pečeno zelenjavo v trenutku spremenimo v fino predjed ali z malo pikantnosti obogatimo testenine.
Aromatično čilijevo olje
• 2 stroka česna
• 4 vejice timijana
• 2 posušena lovorjeva lista
• 2 žlički črnega popra v zrnu
• 1 žlička pimenta v zrnu
• 2 posušena čilija
• 1 l dobrega sončničnega olja
Česen olupimo in podolžno prepolovimo. Timijan speremo in otresemo.
Česen, začimbe in čilija damo v velik kozarec za vlaganje in prelijemo z oljem.
Začinjeno olje postavimo na temno in hladno za 2 tedna, da se prepoji z okusi. Nato ga precedimo skozi fino cedilo.
Začimbe razdelimo v steklenici, ki smo ju prej oplaknili z vročo vodo, in prelijemo z aromatiziranim oljem. Steklenici zapremo in spravimo na hladno.
Pred uživanjem naj olje počiva vsaj 2 tedna. Shranjeno na hladnem je začinjeno olje uporabno približno 1 leto.
• 4 steklenice po 250 ml s pokrovčkom
• roza lak v spreju
• šestilo
• črno samolepilno folijo velikosti 20 × 45 cm
• bel akrilni flomaster
S šestilom na hrbtno stran samolepilne folije narišemo 4 kroge (Ø 7 cm). Nato jih izrežemo.
Z akrilnim flomastrom na kroge napišemo imena družinskih članov ali prijateljev in jih nalepimo na steklenice.
Napolnjene steklenice zapremo s pokrovčki, ki smo jih popršili z roza lakom in pustili, da se posušijo.
Čisto posebna marelična marmelada
• 1 kg marelic
• 100 g suhih marelic
• 2 bio limoni
• 500 g želirnega sladkorja 2 : 1
• 2 žlici mirabelinega žganja
• 8 cvetov sivke (ali lističi 2 vejic timijana)
Sveže marelice operemo, razkoščičimo in narežemo na tanke rezine ter damo v velik lonec. Suhe marelice narežemo na kockice in dodamo.
Limono operemo pod vročo vodo, obrišemo in lupino drobno naribamo. Iztisnemo sok obeh limon.
Limonino lupinico in limonin sok, sladkor in po želji mirabelino žganje primešamo marelicam, pokrijemo in pustimo stati približno 4 ure, da marelice spustijo sok. Vmes večkrat premešamo.
Sivko speremo s hladno vodo. Cvetove osmukamo in dodamo marelicam.
Mešamo, zavremo in nepokrito kuhamo približno 4 minute, da rahlo brbota. Vmes večkrat premešamo. S penovko z marmelade posnamemo peno.
Marmelado nadevamo v 6–8 kozarcev, ki smo jih prej oplaknili z vročo vodo, in jih nepredušno zapremo. Kozarce za približno 5 minut postavimo na glavo.
• kozarec marmelade, veliki pribl. 300 ml
• papirnato vrečko
• svetlo roza akrilni lak v spreju
• vzorčaste darilne trakove velikosti 1,1 × 45 cm
• lepilo v stiku
• belo barvico
• siv papir formata A4
Papirnate vrečke skrajšamo z nazobčanimi škarjami.
Pokrovčke kozarcev za marmelado položimo na časopisni papir, popršimo z akrilnim lakom in pustimo, da se dobro posušijo.
Kozarce z marmelado spravimo v vrečke. Darilni trak podolžno položimo na kozarec in vrečko ter na dnu prilepimo.
Predlogo marelice položimo na siv papir in obrišemo z belo barvico, nato marelico izrežemo s škarjicami. Izrezano marelico nalepimo na darilni trak.